De waardering van www.welroosmedia.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.

Een vliegende start met Wordpress
Gratis startershandleiding voor WordpressGratis .pdf download

Page content

Uitleg over verschillende grafische bestandsformaten

Je bent ze ongetwijfeld weleens tegengekomen, van die bestandsnamen met achter de punt een afkorting zoals bijvoorbeeld: eps, jpg, tiff of pdf. Maar wat betekenen nu eigenlijk die afkortingen en wat doen ze met mijn bestand?

Daar gaan we in dit artikel proberen duidelijkheid over te geven

Drukbestanden kunnen op veel manieren worden aangeleverd. Deze zijn in sommige gevallen alleen te openen met het programma waarmee het bestand is opgemaakt, zoals bijvoorbeeld een psd-bestand in Adobe Photoshop en een ai-bestand in Adobe Illustrator wordt gemaakt. Deze programma’s worden niet standaard meegeleverd bij het aanschaffen van een nieuwe PC of laptop, maar worden veelal door professionals gebruikt en dienen apart aangeschaft te worden. Zo maken wij onder andere ook gebruik van deze programma’s. In de meeste gevallen zijn het zwaardere bestanden van hoge kwaliteit, die bij het drukken in een drukkerij zorgen voor een mooie en strakke afbeelding in bijvoorbeeld een brochure of spandoek.

Wat is een AI-bestand?

De afkorting AI staat voor Adobe Illustrator. Het is het bestandsformaat waarin je een vector bestand opslaat in het programma Adobe Illustrator. Een vector is een begrip uit de wiskunde en is eigenlijk een afbeelding dat volledig is opgebouwd uit lijnen (de vectoren zijn een soort formules). Een eigenschap van vector is dat het uitvergroten of verkleinen van de afbeelding niet tot kwaliteitsverlies leidt. Je kan het bestand dus oneindig groot maken, zonder het te koste gaat van de kwaliteit. Wij zelf werken het liefst met vector bestanden, omdat deze bestanden een optimaal resultaat geven van je drukwerk.

Wat is een EPS-bestand?

De afkorting EPS staat voor Encapsulated PostScript en is een bestand waarin informatie voor postscript-printers wordt opgeslagen. Een bestandsformaat dat zowel vector- als rasterafbeeldingen ondersteunt. PostScript is een grafische programmeertaal die een uitvoerapparaat vertelt hoe tekst en beeld weergegeven moeten worden. Een printer, in een drukkerij, is een apparaat dat deze programmeertaal kan lezen. Als wij dus bestanden doorzetten naar onze drukkerijen, zetten wij de bestanden ook altijd om naar een eps-bestand.

Wat is een PSD-bestand?

De afkorting PSD staat voor PhotoShop Document. Elke fotobewerking is een laag, deze lagen blijven na het opslaan in een psd-bestand zichtbaar, in tegenstelling tot bij een jpeg-bestand.

Wat is een JPG- of JPEG-bestand?

De afkorting JPG of JPEG staat voor Joined Photographic (Experts) Group. Dit is een opslagstandaard die vaak bij grafische afbeeldingen wordt gebruikt. Het is een complexe manier om beelden in een gecomprimeerd formaat op te slaan zodat ze ook minder schrijfruimte innemen. Dit bestandsformaat is populair en de meest gebruikte manier om foto’s onderling uit te wisselen.

Wat is een TIFF-bestand?

De afkorting TIFF staat voor Tagged Image File Forma en is een bitmap-formaat voor hoge resoluties. Een afbeelding opgeslagen als tiff-bestand kan lagen en uitknippaden behouden en ondersteunt de meeste kleurruimte.

Wat is een GIF-bestand?

De afkorting GIF staat voor Graphics Interchange Format en dit bestand is geschikt voor online gebruik en kan ook bewegende afbeeldingen opslaan.

Wat is een PNG-bestand?

De afkorting PNG staat voor Portable Network Graphics. Een Grafisch bestand dat de gif-afbeeldingen moet opvolgen. Het heeft een hogere compressie dan een gif-bestand en is licentievrij. Het is een standaard voor Internet-graphics en combineert de voordelen van GIF en JPEG.

Wat is een PDF-bestand?

De afkorting PDF staat voor Portable Document Format. Het is een bestandsformaat van documenten dat gemaakt wordt en bekeken kan worden met o.a. Adobe Acrobat Reader. Indien je een PDF-bestand op je computer niet kan openen, kan je hier gratis Adobe Acrobat Reader downloaden.

    Comment Section

    0 reacties op “Uitleg over verschillende grafische bestandsformaten

    Plaats een reactie


    *