De waardering van www.welroosmedia.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.

Een vliegende start met Wordpress
Gratis startershandleiding voor WordpressGratis .pdf download

Page content

Uitleg van grafische termen voor drukwerk

Als je nog nooit drukwerk hebt besteld en je bent grafisch niet sterk onderlegd, dan kan het je duizelen van alle grafische termen die je tegenkomt. Wij leggen je in dit artikel graag uit wat de verschillende termen betekenen, zodat je de juiste keuze kan maken als je zelf je drukwerk gaat samenstellen.

Grafische termen die betrekking hebben op de bedrukking

FC/FC of 4/4 betekent dat zowel de voorkant full color als de achterkant full color worden bedrukt.

FC/1 of 4/1 betekent dat de voorzijde van jouw drukwerk full color wordt bedrukten de achterkant zwart bedrukt is

FC/0 of 4/0 houd in dat jouw drukwerk aan de voorzijde full color bedrukt is en aan de achterzijde onbedrukt (blanco) is.

UV-lak is een lak die, indien je dat zou willen, aan de voorzijde van jouw drukwerk wordt aangebracht. UV-lak zorgt voor extra glans en slijtvastheid van jouw drukwerk en geeft je drukwerk een chique uitstraling. Bij ons kan je bijvoorbeeld de voorzijde van jouw ansichtkaarten of visitekaartjes laten voorzien van UV-lak. Door de UV-lak beschadigen jouw ansichtkaarten minder snel bij de distributiecentra van de post.

Grafische termen die betrekking hebben op jouw ontwerp

Afloop – jouw ontwerp dient rondom 3 mm. (en soms 5 mm.) afloop te hebben. In deze afloop laat je de achtergrond van het ontwerp doorlopen. Zou je jouw ontwerp aanleveren zonder de afloopmarge, dan loop je het risico dat je witte randen ziet nadat jouw drukwerk is gesneden. Door de afloopmarge aan te houden voorkom je dit.

CMYK staat voor Cyaan, Magenta, Yellow en Black. Cyaan, Magenta en Yellow vormen samen met Black de basis voor veel kleuren, ook wel full color genaamd. Drukwerk dat je bij ons bestelt wordt allemaal CMYK gedrukt, full color.

PMS kleuren. PMS staat voor Pantone Matching System, dit is een standaard voor het identificeren van een kleur door middel van een nummering. Kleuren in PMS hebben een nummer waaraan ze herkend worden. Bij de meeste drukkerijen moet je jouw drukbestanden echter aanleveren in CMYK.

RGB. Bij RGB worden kleuren aangeduid met rood, groen en blauw als basis kleuren. Jouw beeldscherm, tv en fotocamera zijn opgebouwd uit RGB kleuren. Jouw drukbestanden moet je aanleveren als CMYK en ook is het dan aan te raden om je beeldscherm te kalibreren om zo een optimale kleurweergave te krijgen.

DPI staat voor Dot Per Inch en is een eenheid om de resolutie van jouw drukwerk aan te geven. Om drukwerk van goede kwaliteit te leveren dienen jouw drukbestanden een resolutie te hebben van 300 dpi. Met een lagere resolutie loop je het gevaar dat je drukwerk niet scherp is.

Met de uitleg van deze termen hopen wij je op weg te helpen zodat je weet waar je op moet letten als je zelf drukwerk gaat samenstellen. Mocht je nog vragen hebben of je komt er totaal niet uit, dan kan je hieronder reageren, mail ons of bel eens met ons 026 – 202 23 44. Wij helpen je graag op weg!

Comment Section

0 reacties op “Uitleg van grafische termen voor drukwerk

Plaats een reactie


*