De waardering van www.welroosmedia.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.

Een vliegende start met Wordpress
Gratis startershandleiding voor WordpressGratis .pdf download

Page content

Pixels en vector

Plat gezegd zijn er 2 soorten grafische bestanden om je drukwerk aan te leveren, namelijk pixel bestanden en vector bestanden. Hoewel beide varianten geschikt zijn voor drukwerk zijn er een aantal wezenlijke verschillen tussen de 2. In dit artikel gaan we je uitleg geven wat deze verschillen zijn én wat het inhoudt voor je drukwerk en dus uiteindelijk resultaat.

Wat is een pixel bestand?

Pixel bestanden zijn bestanden die opgebouwd zijn uit een groot aantal kleine pixels. Een pixel is eigenlijk een heel klein puntje van een afbeelding in een enkele kleur. Vele pixels samen vormen samen een afbeelding. Het nadeel van een pixel bestand is dat je gebonden bent aan de resolutie waarin het bestand is opgebouwd. De resolutie wordt namelijk weergegeven in het aantal DPI (Dots Per Inch), wat op zijn beurt weer het aantal puntjes per inch (2.54 cm.) betekent. Een pixel bestand met een resolutie van 300 DPI op ware grootte is prima te gebruiken voor drukwerk. Meer kan het oog namelijk niet onderscheiden en zal dor het blote oog als scherp worden ervaren. Een hogere resolutie dan 300 DPI is daarom dan ook niet nodig. Een lagere resolutie daarentegen zal scherpteverlies opleveren en raden we af. Wanneer je een pixelafbeelding vergroot voor bijvoorbeeld het bedrukken van een spandoek, of reclamebord, dan worden bij een te lage resolutie de puntjes zichtbaar, met als resultaat een korrelige afdruk.

Pixelbestanden worden opgemaakt in een professioneel programma zoals Adobe Photoshop en hebben meestal de extensie .JPG, .PNG, .BMP, .TIFF of .PSD.

Wat is een vector bestand?

Van vector bestanden worden wij pas echt blij! Het grote voordeel is namelijk dat je vector bestanden, in tegenstelling tot pixel bestanden, zo groot of klein kan maken als je zelf wil. Dit komt omdat ze zijn opgebouwd uit lijnen die elk weer hun eigen eigenschappen bevatten, waardoor ze resolutie onafhankelijk zijn. Bovendien zijn vector bestanden door ons aan te passen en te bewerken, wanneer er  onverhoopt een foutje in is geslopen.
Vector bestanden worden meestal aangeleverd in .EPS (Encapsulated PostScript) of .AI (Adobe Illustrator) bestanden en worden opgemaakt in een professioneel grafisch programma zoals bijvoorbeeld Adobe Illustrator.

Hoe kan ik controleren of ik een pixel of vector bestand heb?

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen kan je in de meeste gevallen aan het bestandstype (extensie) al zien of het een pixel of vector bestand betreft. Let er wel op dat een .EPS of .AI bestand niet per definitie ook altijd een vector bestand is! Het kan namelijk voorkomen dat er een pixelbestand in is geplaatst (zoals bijvoorbeeld een .JPG afbeelding om je ontwerp nog meer uitstraling te geven). Om te controleren of je een pixel of vector bestand hebt, kan je dit ook heel eenvoudig zelf testen door de afbeelding in een fotoviewer te openen en er sterk op in te zoomen. Blijft het beeld even scherp? Dan heb je een vectorafbeelding. Worden de pixels juist zichtbaar? Dan heb je te maken met een pixelbestand.

    Comment Section

    0 reacties op “Pixels en vector

    Plaats een reactie


    *