Content voor Ingelogde Gebruikers
Briefpapier En Het Nieuwe BTW-nummer Voor ZZP-ers En Eenmanszaken

Briefpapier en het nieuwe BTW-nummer voor ZZP-ers en eenmanszaken

Werk aan de winkel voor de eenmanszaken / zzp’ers in ons land, want die krijgen per 1 januari 2020 namelijk een nieuw BTW-nummer zzp van de Belastingdienst. Een maatregel die doorgevoerd wordt vanwege de privacywet. Waarschijnlijk heb jij die als zelfstandige zonder personeel ondertussen ook al ontvangen. Als eenmanszaak / zzp’er zul jij je klanten daarover uiteraard in moeten lichten. Doe je dat niet, dan kunnen je klanten in de problemen komen op administratief vlak als ze het oude BTW-nummer blijven gebruiken. Administraties zijn in dat geval namelijk niet meer kloppend te maken. Vergeet vooral ook niet je drukwerk, zoals bijvoorbeeld je briefpapier aan te passen, want daarop wijzig je uiteraard ook het BTW-nummer om zo elk misverstand te voorkomen!

  1. Waarom een nieuw BTW-nummer voor ZZP-ers en eenmanszaken?
  2. Welk BTW-nummer gebruik ik tot 31 december 2019?
  3. Wat te doen met mijn buitenlandse klanten?
  4. Wat gebeurt er met mijn huidige, oude BTW-nummer?
  5. Nieuw BTW-nummer vermelden op je briefpapier
  6. Mooie gelegenheid voor een nieuwe huisstijl
Het BTW-nummer op briefpapier van Welroos Media

Waarom een nieuw BTW-nummer voor ZZP-ers en eenmanszaken?

De ingreep van de Belastingdienst is niet zomaar. Dat het BSN-nummer nu nog is opgenomen in het BTW-nummer is namelijk behalve niet wenselijk ook gewoon onrechtmatig. Overigens was er al heel lang weerstand tegen dit feit, ook van de zzp’ers zelf. Als zelfstandige zonder personeel kun je voor 1 januari 2020 alvast voorbereidingen treffen om de overgang naar het nieuwe BTW-nummer vlekkeloos te laten verlopen. Zo neem je het nieuwe BTW-nummer uiteraard mee in je nieuwe factureer- en briefpapier en licht je ook je eigen boekhouder of accountant alvast in. Maak je gebruik van de zogenaamde verleggingsregeling, bijvoorbeeld als sprake is bij onder aanneming of handel met het buitenland? Neem dan de gewijzigde BTW-nummers van je klanten alvast in je boekhouding op en geef zelf je gewijzigde nummer alvast door aan je klanten en leveranciers.

Welk BTW-nummer gebruik ik tot 31 december 2019?

Hoewel zelfstandigen zonder personeel dus al weten wat hun nieuwe BTW-nummer is, dien je tot en met 31 december van dit jaar (2019) nog je oude BTW-nummer te gebruiken. Ook de groep zzp’ers die net begonnen is zal per 1 januari volgend jaar een nieuw BTW-nummer moeten gebruiken. Zo eenvoudig als het hier gesteld wordt, wordt het voor de Belastingdienst overigens niet. De Belastingdienst blijft namelijk het huidige BTW-nummer intern gebruiken voor de aangifte omzetbelasting. Het per 1 januari 2020 geldende nieuwe BRW-nummer is bedoeld voor de facturen de websites en de handelen binnen de Europese Unie.

Wat te doen met mijn buitenlandse klanten?

De reden dat de Belastingdienst zzp’ers en eenmanszaken een nieuw BTW-nummer toewijst is vanwege de privacywet. In het huidige BTW-nummer is namelijk het Burger Service Nummer (BSN) van de zelfstandige verwerkt. Volgens de regels van de privacywet mag dit niet. En omdat je als zzp’er wel je BTW-nummer kenbaar moet maken op bijvoorbeeld je website liggen er, zo stellen de hoeders van de privacywet, persoonlijke gegevens op straat. Overigens kun je als zzp’er die handel drijft met het buitenland maar beter je klanten in het buitenland wel al inlichten over de wijzigingen die gelden per 1 januari volgend jaar. Ga ook al vast aan de slag met het ontwerpen en bestellen van drukwerk en briefpapier, want dit dient per 1 januari volgend jaar dus ook aangepast worden!

Wat gebeurt er met mijn huidige, oude BTW-nummer?

Ondertussen hebben in totaal zo’n 1,7 miljoen zzp’ers al een nieuw BTW-nummer gekregen. Dit nummer is uniek en bestaat uit een reeks van veertien tekens. Het nieuwe nummer dat je als zelfstandige krijgt is gevrijwaard van privacygevoelige gegevens. Binnen de Belastingdienst verandert het huidige BTW-nummer in het omzetbelastingnummer, het OB-nummer. Als zelfstandige zie je dit OB-nummer ook terug op het portaal waar je de BTW-aangifte doet als ook in brieven over de omzetbelasting die je van de Belastingdienst toegestuurd krijgt. Overigens hoeven zzp’ers met een eenmanszaak hun BTW-nummer al niet per se meer te publiceren op de website. Officieel moet dit wel, maar ondertussen liet de Autoriteit Consument en Markt daar niet handhavend tegen op te treden.

Nieuw BTW-nummer vermelden op je briefpapier

Heel veel inspanning kost het je als zelfstandige dus niet om het nieuwe BTW-nummer door te voeren, voor de Belastingdienst zelf lijkt het allemaal wel ingewikkelder te worden. Wat wel erg belangrijk is, is het aanpassen van je briefpapier en ander drukwerk waarop je BTW-nummer genoemd wordt. Hoewel de meeste zzp’ers en eenmanszaken echt wel je goede BTW-nummer in hun boekhouding hebben opgeslagen, zijn er ook die snel even kijken op het briefpapier. Zorg dus dat daar altijd de juiste gegevens op vermeld staan. Loop ook je andere drukwerk zeker even na en vervang alles waar je oude BTW-nummer nog op staat. Maar geef je drukker vooral opdracht een nieuw BTW-nummer op briefpapier te zetten dus.

Het BTW-nummer moet duidelijk vermeld worden op je briefpapier.

Mooie gelegenheid voor een nieuwe huisstijl

1 januari 2020 kan ook een mooi moment zijn om je huisstijl toch al eens onder de loep te nemen. Misschien wordt het wel tijd voor een nieuw ontwerp, met wat fellere kleuren of een wat groter logo. Het nieuwe BTW-nummer kan daar mooi als excuus voor gebruikt worden. Laat Welroos Media naar je logo en huisstijl kijken als je een nieuw BTW-nummer zzp krijgt en dat toch al aangepast moet worden. Kijk ook eens naar de papiersoort die je gebruikt, misschien wil je vanaf volgend jaar wel wat dikker of juist dunner papier, zoals je ook naar je drukwerk kunt gaan kijken of een ander soort enveloppe – bijvoorbeeld met venster- wilt gaan gebruiken. Check gewoon de nieuwe mogelijkheden die er zijn om je bedrijf op nog betere wijze te presenteren.

Met kleine aanpassingen is al een behoorlijke upgrade van de huisstijl te realiseren. De huisstijl is uitermate belangrijk voor elk bedrijf. Het geeft herkenning en zorgt voor naamsbekendheid. Een huisstijl bedenk je ook maar een keer en verander je niet meer. Wat wel kan is je huisstijl een upgrade geven. Met een groter logo bijvoorbeeld, of door het gebruik van net even iets fellere kleuren. Professionals kunnen vaak met kleine aanpassingen voor een heel ander – en fraaier beeld zorgen. Laat het nieuwe BTW-nummer zzp dan maar aanleiding zijn om je huisstijl ook meteen maar eens grondig onder de loep te nemen. Controleer voor het naar de drukker gaat wel altijd de gegevens nog een keer, het BTW-nummer dit keer in het bijzonder.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar boven