Content voor Ingelogde Gebruikers

Wanneer mag ik een vlag uithangen

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Vlaggen met een eigen ontwerp mag je te allen tijde uithangen, daar zijn geen regels in de vorm van bepaalde dagen en tijden aan verbonden. Aan het vlaggen van de Nederlandse vlag zijn in sommige situaties echter wel een aantal criteria verbonden, waarmee je rekening dient te houden. In Nederland mag je namelijk als burger, bedrijf of andere instelling op alle dagen van het jaar de Nederlandse vlag uithangen, maar er zijn daarentegen wel regels (ook wel het vlagprotocol genoemd) voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen, welke staan vermeld in de vlaginstructie.

Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende Christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.

Nederlandse vlagdata

  • 31 januari (1 februari) – Verjaardag van Prinses Beatrix
  • 27 april (26 april) – Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
  • 4 mei – Nationale dodenherdenking (vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang)
  • 5 mei – Nationale Bevrijdingsdag
  • 17 mei (18 mei) – Verjaardag van Koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni – Veteranendag
  • 15 augustus (16 augustus) – Formeel einde Tweede Wereldoorlog
  • 3e dinsdag in september – Prinsjesdag, alleen in Den Haag
  • 7 december (8 december) – Verjaardag van de Prinses van Oranje
  • 15 december (16 december) – Koninkrijksdag

Regel voor het uithangen van de Nederlandse vlag

Zoals eerder genoemd kan en mag de Nederlandse vlag op alle dagen van het jaar uithangen. Het vlaggen bij bijvoorbeeld een feestelijke gebeurtenis zoals een huwelijk of het slagen voor een examen is dan ook geen enkel probleem; er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Je bent dan ook nooit strafbaar wanneer je de vlag uithangt.
Toch zijn er wel degelijk gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van onze nationale driekleur. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of verkeershinder veroorzaken. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Vlaginstructie voor de Nederlandse vlag

Wanneer je meer wil weten over het gebruik van de Nederlandse vlag, raadpleeg dan de vlaginstructie van Het Koninklijk Huis. De vlaginstructie beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar én op welke wijze er vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. De huidige algemene vlaginstructie dateert uit 2013 en wordt opgesteld door de minister-president. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen. Burgers, bedrijven en andere instellingen kunnen de instructie als richtlijn volgen, maar dat is niet verplicht.

Inhoudsopgave
Scroll naar boven