Hoe maak je optimaal gebruik van een (bedrukte) vlag
Al een tijdje leveren wij onder ons label JouwVlagKopen.nl verschillende soorten vlaggen, waarop je jouw eigen unieke ontwerp kan laten afdrukken. Naast de bedrukte vlaggen leveren wij ook enkele gelegenheidsvlaggen uit eigen voorraad, zoals de Airborne vlag en de door onszelf ontworpen Koningsdag vlag maar vergeet zeker niet de Betuwe Streekvlag in verschillende varianten. Deze vlaggen zijn online te bestellen via de webshop van JouwvlagKopen.nl en uit voorraad leverbaar indoen voorradig.
Al jarenlang verkopen wij top kwaliteit vlaggen voor een zeer scherpe prijs die we zelfs met een beste kwaliteitsgarantie aan onze klanten aanbieden. De vlaggen zijn in diverse afmetingen te bestellen en worden full-color bedrukt met jouw eigen unieke ontwerp. Voor een professionele uitstraling kan je jouw vlag bijvoorbeeld met je eigen bedrijfskleuren en / of logo bedrukken. Naast een breed assortiment vlaggen bieden wij ook accessoires aan, zoals een grondpin en een kruisvoet.
Tot zo ver het commerciële praatje, verder met de inhoud van dit artikel: welke vlaggen zijn er nu eigenlijk allemaal, hoe worden ze gemaakt en wanneer kan je met welke vlag het beste uit de voeten. Meer daarover én nog veel meer lees je in het vervolg van dit artikel:
- Welke soorten vlaggen zijn er
- Wat zijn de voordelen van een vlag
- Wat is de levensduur van een vlag
- Hoe was ik een vlag
- Wanneer mag ik de vlag uithangen
- Wanneer kan ik de oranje wimpel uithangen
- Welke vlag past bij welke mast
- Over vlaggenleverancier JouwVlagKopen.nl
Welke soorten vlaggen zijn er
JouwVlagKopen.nl is gespecialiseerd in het bedrukken en leveren van beachflags, baniervlaggen en mastvlaggen. Deze 3 soorten vlaggen hebben allemaal een aantal dezelfde eigenschappen waardoor je met bedrukte vlaggen met een relatief kleine investering een groot publiek kan bereiken.
Maar wat zijn naast de overeenkomsten nu eigenlijk de verschillen tussen deze 3 vlaggensoorten? Voor elke gelegenheid is er namelijk wel een vlag beschikbaar voor een optimale zichtbaarheid van jouw bedrijf of evenement. Daarom is het belangrijk om de juiste vlag voor de juiste toepassing te kiezen en om de keuze niet te groot te maken hebben we de 3 populairste vlaggen in ons assortiment opgenomen en hieronder voor je uitgelicht, zodat je in één oogopslag kan zien wanneer je welke soort vlag het beste kan gebruiken!
De beachflag
De beachflag is van oorsprong een vlag die veelal op of bij het strand werd geplaatst (vandaar ook de naam), maar zie je vandaag de dag steeds meer ingezet worden als opvallende promotievlag bij winkels of evenementen. De beachflag is namelijk een ideale eyecatcher voor op een terras, markt of tijdens een in- of outdoor evenement en dé perfecte aandachtstrekker tijdens sportwedstrijden, festivals of zakelijke netwerkbijeenkomsten en heeft een karaktervolle uitstraling waar je niet omheen kan. Daarnaast kan de beachflag ook prima dienst als markerpunt voor bijvoorbeeld openbare voorzieningen.
Een beachflag kenmerkt zich door zijn opvallende verschijning en de mogelijkheid om jouw bedrijfsnaam of andere boodschap te laten knallen. De flexibele mast, die gemaakt is van super sterk glasfiber, zorgt er bovendien voor dat de vlag in de buitenlucht lekker met de wind mee danst en, indien de voet van de beachflaf is voorzien van een rotator, ook altijd met de wind mee draait. De blik van een willekeurige voorbijganger zal de vlag niet snel missen en dat is precies het doel wat je wil bereiken met een beachflag!
Beachflags zijn in onze webshop te bestellen in verschillende uitvoeringen. Zo is de onderkant van de beachflag in verschillende maten (3, 4 en 5 meter masthoogte) en vormen (holle, rechte, ronde of schuine uitvoering) te bestellen. Om jou beachflag op de juiste ondergrond te laten shinen zijn er ook verschillend voeten verkrijgbaar, zodat je beachflag stevig op elke ondergrond geplaatst kan worden.
De baniervlag
De baniervlag, ook wel staande vlag genoemd, is een staande of langwerpig model vlag voor bevestiging in een normale vlaggenmast. De vlaggenmast waaraan de baniervlag wordt bevestigd is een standaard vlaggenmast, maar voor een optimale benutting en uitstraling van de baniervlag wordt in de meeste gevallen een roterende banieruithouder aan de bovenzijde van de mast bevestigd. Dit zorgt ervoor dat de baniervlag, ook bij geen of matige wind, altijd goed zichtbaar is. De uithouder wordt door de open tunnelzoom van de baniervlag geschoven, waardoor baniervlag nooit slap tegen de vlaggenmast zal gaan hangen bij weinig wind.
De baniervlag wordt steeds vaak gebruikt als aankleding en verfraaiing van een horecalocatie, outdoorevenementen, winkels of bedrijfspanden en geeft je bedrijf een professionele uitstraling, zorgt voor een goede herkenning vanaf de straat en bovendien wordt de uitstraling van je bedrijfsnaam en logo vergroot! De baniervlag dankt zijn populariteit dan ook voornamelijk aan zijn professionele en zakelijk uitstraling.
De baniervlag wordt meestal afgewerkt met een gesloten tunnel met haken óf open tunnel met haken voor een sterke en juiste montage aan de iedere vlaggenmast.
De mastvlag
De mastvlag (of rechte vlag) is de meeste gebruikte en daarmee populairste vlag in ons assortiment en wordt vooral gebruikt om op te vallen tijdens een outdoorevenement, op een bedrijventerrein of als verfraaing van je restaurant, hotel of kantoorpand. De mastvlag wordt bevestigd in een vlaggenmast of gevelstokhouder aan de muur, gevel of wand. Voor een relatief klein bedrag kan je met een mastvlag dus al snel en voordelig de aandacht van voorbijgangers trekken.
De rechte mastvlag wappert vrij in de mast en is geschikt voor vlaggenmasten zonder banierhouder. De mastvlag wordt meestal afgewerkt met een band met haken óf een koort en lusje voor een sterke en juiste montage aan de iedere vlaggenmast.
Onze mastvlag wordt (net zoals de beachflag en baniervlag overigens) gemaakt uit 115 gr/m² glans polyester met dubbel gezoomde naden en is zeer duurzaam. Hierdoor zijn de mastvlaggen voor zowel binnen als buiten geschikt. De druktechniek die wordt gebruikt is sublimatie druk, wat voor een 95% doordruk naar de achterzijde van de mastvlag zorgt. De inkt zit bij suplimatiedruk in het doek en is UV bestendig. De vlaggen zijn B1 / M1 brandvertragend en wasbaar op 30º met fijnwasmiddel.
Wat zijn de voordelen van een vlag
Nu je weet welke soorten vlaggen er zijn en wat de verschillen zijn, is het handig om te weten wat nu de voordelen van vlaggen zijn. Hieronder hebben we enkele voordelen voor je opgesomd, zodat jij optimaal kunt scoren met jouw vlag:
- Vlaggen zijn goed zichtbaar voor het publiek
- Zijn leverbaar in alle mogelijke formaten
- Zorgen voor uitstraling aan je woning, bedrijfspand of winkel
- Snel te plaatsen door eenvoudige bevestiging
- Eenvoudig te transporteren
- Hebben een relatief lange levensduur
Wat is de levensduur van vlag
Weet je dat een vlag bij intensief gebruik gemiddeld 3-6 maanden meegaat? Na deze periode vertonen vlaggen vaak wat slijtage en worden de kleuren flets. 3-6 Maanden lijkt niet zo lang, maar beeld je eens in dat de vlag in de meeste gevallen gewoon 24 uur per dag buiten, in weer en wind, hangt. Dat heeft nogal een impact op de materialen.
De levensduur van een vlag is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden waar de vlag mee te maken krijgt. Hierin spelen bepaalde weersomstandigheden, zoals wind, zon en regen, een bepalende rol. Woon je bijvoorbeeld aan de kust waar meer wind is, dan zal een vlag minder lang meegaan dan in een bosrijke omgeving, waar weinig wind is. Bovendien adviseren we om jouw vlaggen en banieren bij windkracht 6 of hoger niet in de mast te hangen.
Hieronder vind je een aantal tips waarmee je de levensduur van jouw vlag kan verlengen, waardoor je er nog meer plezier van zult hebben:
- Bevestig de vlag aan een officiële vlaggenmast;
- Houd vlaggen uit de buurt van scherpe randen, struiken of muren waar ze tegenaan kunnen wapperen;
- Repareer losgeslagen zomen tijdig, dit voorkomt rafelen;
- Regen, sneeuw en harde wind hebben een slechte invloed op de levensduur van vlaggen;
- Haal vlaggen bij windkracht 6 of hoger naar binnen;
- Vouw de vlaggen nooit nat op en bewaar ze op een droge plek, op deze manier blijven de kleuren langer goed.
Is je vlag nog niet versleten, maar inmiddels wel aan een wasbeurt toe, bekijk dan de wastips hieronder voor een optimaal resultaat!
Hoe was ik een vlag
Veel mensen weten niet precies hoe ze een vlag kunnen, of überhaupt mogen wassen. Ja, natuurlijk, maar er zijn wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden zodat je geen formaatje Madurodam overhoudt na een wasbeurt:
- Plaats de vlag in een waszak om de vlag tijdens het wassen te beschermen tegen beschadigingen;
- Was de vlag op maximaal 30º met fijnwasmiddel;
- Gebruik voor het wassen van je vlag een wasmiddel zonder bleekmiddel;
- Hang de vlag na het wassen direct op om te drogen. Dat kan het eenvoudigst door de vlag aan de mast op te hangen of op de waslijn te hangen, zodat de vlag goed kan uitwaaien en opdrogen;
- Wanneer de vlag droog (na ongeveer 2 uur) kan de vlag gestreken worden. Let op dat je de strijkbout op de stand “Katoen”zet!;
- Tijdens het strijken kunnen er vlekken op de vlag ontstaan. Dit komt door de verdamping van het water en is niet erg; de vlekken zullen verdwijnen als de vlag weer in aanraking komt met water.
Als je de vlag één keer in de zoveel tijd wast volgens deze instructie, dan verleng je ook de levensduur van de vlag en kan hij weer een tijdje mee.
Wanneer mag ik een vlag uithangen
Vlaggen met een eigen ontwerp mag je te allen tijde uithangen, daar zijn geen regels in de vorm van bepaalde dagen en tijden aan verbonden. Aan het vlaggen van de Nederlandse vlag zijn in sommige situaties echter wel een aantal criteria verbonden, waarmee je rekening dient te houden. In Nederland mag je namelijk als burger, bedrijf of andere instelling op alle dagen van het jaar de Nederlandse vlag uithangen, maar er zijn daarentegen wel regels (ook wel het vlagprotocol genoemd) voor het vlaggen vanaf Rijksgebouwen, welke staan vermeld in de vlaginstructie.
Nederlandse vlagdata
Het uitsteken van de vlag gebeurt in principe op onderstaande dagen. Als deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag valt, dan geldt de datum tussen haakjes.
- 31 januari (1 februari) – Verjaardag van Prinses Beatrix
- 27 april (26 april) – Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
- 4 mei – Nationale dodenherdenking (vlag halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang)
- 5 mei – Nationale Bevrijdingsdag
- 17 mei (18 mei) – Verjaardag van Koningin Máxima
- Laatste zaterdag in juni – Veteranendag
- 15 augustus (16 augustus) – Formeel einde Tweede Wereldoorlog
- 3e dinsdag in september – Prinsjesdag, alleen in Den Haag
- 7 december (8 december) – Verjaardag van de Prinses van Oranje
- 15 december (16 december) – Koninkrijksdag
Regel voor het uithangen van de Nederlandse vlag
Zoals eerder genoemd kan en mag de Nederlandse vlag op alle dagen van het jaar uithangen. Het vlaggen bij bijvoorbeeld een feestelijke gebeurtenis zoals een huwelijk of het slagen voor een examen is dan ook geen enkel probleem; er is geen wet die vlaggen verbiedt of bepaalt hoe je moet vlaggen. Je bent dan ook nooit strafbaar wanneer je de vlag uithangt.
Toch zijn er wel degelijk gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van onze nationale driekleur. Zo mag een gehesen vlag nooit de grond raken of verkeershinder veroorzaken. Ook is het de gewoonte dat u de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het goed gebruik de vlag te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.
Vlaginstructie voor de Nederlandse vlag
Wanneer je meer wil weten over het gebruik van de Nederlandse vlag, raadpleeg dan de vlaginstructie van Het Koninklijk Huis. De vlaginstructie beschrijft op welke bijzondere dagen van het jaar én op welke wijze er vanaf Rijksgebouwen gevlagd moet worden. De huidige algemene vlaginstructie dateert uit 2013 en wordt opgesteld door de minister-president. Provincies, gemeenten en waterschappen wordt gevraagd de vlaginstructie te volgen. Burgers, bedrijven en andere instellingen kunnen de instructie als richtlijn volgen, maar dat is niet verplicht.
Wanneer kan ik de Oranje wimpel uithangen
Eigenlijk is een oranje wimpel onmisbaar aan je vlaggenmast. De wimpel bevestig je eenvoudig aan de vlaggenmast bovenin de mast of direct boven de Nederlandse vlag. Maar de belangrijke vraag die de meeste mensen hebben is “wanneer mag je de Oranje Wimpel uithangen?”Officieel mag je alleen op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje je vlaggen met de oranje wimpel hijsen. Bij de andere leden van het Koninklijk Huis wordt niet met wimpel gevlagd.
Wat is een wimpel
Een wimpel is een smalle strook stof, die aan een vlaggenmast wordt bevestigd en die geheel zelfstandig boven in de mast, of anders direct boven de vlag hangt. De lengte van Oranje Wimpel is doorgaans minimaal dezelfde lengte of iets langer dan de diagonaal van de vlag. Wil je meer weten over de afmeting van de wimpel? Kijk dan welke wimpel het best bij welke vlag en mast past.
Welke vlag past bij welke mast
Een veel gehoorde vraag is: “Ik heb een vlaggenmast van 6 meter, welke vlag past daar nu het beste bij?”. Hieronder vindt je een handig overzicht met in Nederland een aantal algemeen geaccepteerde vuistregels.
Lengte vlaggenmast | Rechte mastvlag | Lengte wimpel | Baniervlag |
---|---|---|---|
2 meter (gevelstok) | 100 x 150 cm. | 100 cm. | nvt. |
5 meter | 120 x 180 cm. | 250 cm. | nvt. |
6 meter | 150 x 225 cm. | 300 cm. | 100 x 300 cm. |
7 meter | 150 x 225 cm. | 350 cm. | 120 x 350 cm. |
8 meter | 200 x 300 cm. | 400 cm. | 100 x 400 cm. / 120 x 400 cm. |
9 meter | 200 x 300 cm. | 450 cm. | 150 x 450 cm. |
10 meter | 225 x 350 cm. | 500 cm. | 150 x 500 cm. |
11 meter | 225 x 350 cm. | 550 cm. | 150 x 600 cm. |
12 meter | 225 x 350 cm. | 600 cm. | 150 x 600 cm. |
Let op: dit is een advies, je kan hier natuurlijk altijd van afwijken als je een andere voorkeur hebt!
Over vlaggenleverancier JouwVlagKopen.nl
JouwVlagKopen.nl is gespecialiseerd in het bedrukken en leveren van beachflags, baniervlaggen en mastvlaggen. Al jarenlang verkopen wij top kwaliteit vlaggen voor een zeer scherpe prijs die we zelfs met een beste kwaliteitsgarantie aan onze klanten aanbieden.
Onze service is zeer klantgericht en wij leveren snel antwoord op al je vragen. Bovendien bieden wij gratis advies op maat én gratis bestandscontrole op je ontwerp. Geen ontwerp? Onze professionals van de designafdeling helpen je graag met een ontwerp volledig afgestemd op jouw wensen! Bekijk hiervoor onze zeer voordelige tarieven.
JouwVlagKopen.nl is een onderdeel van Welroos Media; een fullservice internetbureau dat creatieve communicatieoplossingen verzorgt voor duidelijke zichtbaarheid en uitstraling. Van websites tot banners en van huisstijlen tot commercieel drukwerk.