De waardering van www.welroosmedia.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 10.0/10 gebaseerd op 6 reviews.

Een vliegende start met Wordpress
Gratis startershandleiding voor WordpressGratis .pdf download

Page content

WordPress gebruikers, hun rollen en rechten

Binnen WordPress is het mogelijk om verschillende gebruikers aan te maken met elk hun eigen rol (ook wel rechten genoemd). In een standaard WordPress omgeving zijn de volgende rollen beschikbaar (tussen haakjes de Engelse termen voor de Engelse WordPress gebruikers onder ons):

 • Beheerder (Administrator)
 • Redacteur (Editor)
 • Auteur (Author)
 • Schrijver (Contributor)
 • Abonnee (Subscriber)

Daarnaast zijn er nog een klein aantal aanvullende rollen te gebruiken wanneer je beschikt over een uitgebreide websites, zoals een webshops of multisite omgeving. Daarover meer aan het einde van dit artikel.

Om ervoor te zorgen dat je elke gebruiker de juiste rol geeft, vind je in hieronder een korte uitleg per rol en wat je als gebruiker wel en niet mag op je WordPress website. Maar laten we eerst een starten met de uitleg hoe nu daadwerkelijk een nieuwe gebruiker aanmaakt:

Wanneer je WordPress installeert, wordt er automatisch een gebruiker met beheerdersrechten aangemaakt. Wel zo handig als je na de installatie wilt inloggen om je website verder op te bouwen en te beheren. Je kan hiermee inloggen in het beheerdersgedeelte van jouw website, meestal te bereiken via de URL jouwdomeinnaam.nl/wp-admin. Log hier in met de logingegevens die je tijdens de installatie hebt ingegeven of van je webbouwer hebt gekregen bij oplevering van je website.

Je komt na het inloggen terecht in het Dashboard van WordPress. Navigeer in het menu aan de linkerzijde naar het menu ‘Gebruikers’ -> ‘Nieuwe toevoegen’

Hier aangekomen krijg je een formulier te zien waarop je een aantal verplichte gegevens in kan vullen om een nieuwe gebruiker aan te maken.

Onderaan het formulier kan je tenslotte de rol van de gebruiker aangeven. In het volgende deel van dit artikel geef ik je meer uitleg over de verschillende rollen.

Welke WordPress rollen zijn er en wat is hun functie?

Beheerder (Administrator)

De Beheerder is de koning (en meestal de eigenaar) van je website; hij kan en mag alles aanpassen en wijzigen en heeft bovendien toegang tot alle instellingen van je website. De beheerder kan bovendien nieuwe gebruikers aanmaken, rollen wijzigen en andere gebruikers en beheerders verwijderen.

Voor wie geschikt

Veelal wordt de rol van Beheerder toegewezen aan de eigenaar van de website of webmaster en andere gebruikers die de website technisch onderhouden en up to date houden.

Redacteur (Editor)

De Redacteur is een soort beheerder van alle content op je website. Hij kan alles op het gebied van artikelen en pagina’s, zoals het wijzigen en publiceren, maar hij kan ook reacties beoordelen en alle media beheren. De Redacteur heeft daarentegen geen rechten om instellingen van je website aan te passen of gebruikers aan te maken.

Voor wie geschikt

De Redacteur is een ideale rol voor iemand die de content van je website verzorgt en bijhoudt, maar zich niet bezig wil houden met  de technische kant van de website.

Auteur (Author)

Een Auteur kan zelf berichten schrijven en publiceren (dus geen pagina’s). Daarnaast kan de auteur ook afbeeldingen uploaden en beheren. De auteur kan geen artikelen die door iemand anders zijn geschreven aanpassen net zo min als hij media die door anderen is geplaatst kan wijzigen. Het beheer van plugins en de instellingen van je website blijven afgeschermd voor de Auteur en ook kan hij geen reacties goed- of afkeuren.

Voor wie geschikt

De Auteur is een prima rol voor bijvoorbeeld gastbloggers of vaste nieuwsschrijvers op je website.

Schrijver (Contributor)

De Schrijver kan volledig zelfstandig berichten schrijven, maar kan deze niet publiceren op je website. De berichten die zijn geschreven door een gebruiker met de Schrijver rechter zullen dus altijd door bijvoorbeeld een Auteur gepubliceerd moeten worden. Ook kan een Schrijver geen media toevoegen aan een bericht.

Voor wie geschikt

De Schrijver wordt meestal gebruikt voor eenmalige bloggers, waarbij je zelf nog de controle wilt hebben over de inhoud van een bericht. Je zal hierbij wel zelf eventuele media moeten toevoegen als daar behoeft aan is.

Abonnee (Subscriber)

De Abonnee is de rol met de minste rechten en wordt veelal gebruikt om in te loggen in op je WordPress website. Je kan als Abonnee eigenlijk hetzelfde als een normale bezoeker; berichten lezen en er eventueel op reageren.  Het voordeel van Abonnee is echter dat hij / zij tijdens het aanmaken van een account alle gegevens al heeft ingevuld en dit bij het geven van een reactie niet nogmaals hoeft te doen.
Daarnaast is het mogelijk om voor abonnees bepaalde artikelen zichtbaar te maken die voor reguliere bezoekers van je website niet zichtbaar zijn.

Voor wie geschikt

Deze rol wordt veelal gebruikt voor abonneewebsites, waarbij de Abonnee net iets meer krijgt te zien dan de normale websitebezoeker.

Zoals je kan lezen zijn er mogelijkheden te over om gebruikers de juiste rol op je website te geven. Wees dus ook kritisch in het toewijzen van rollen aan gebruikers, want als je niet weet wat je doet, kan je een volledige website om zeep helpen!

Rollen binnen een WooCommerce webshop of WordPress Multisite

Wanneer je jouw WordPress website gebruikt als webshop in combinatie met de WooCommerce plugin, dan krijg je de beschikking over 2 extra rollen, namelijk Winkelmanager en Klant. Hieronder een korte uitleg van beide rollen:

Winkelmanager (Shopmanager)

Wanneer je een aparte beheerder hebt voor je WooCommerce webshop, dan geef je deze de Winkelmanager rol. De Winkelmanager kan dan het webshop gedeelte volledig beheren, maar heeft geen Beheerder rechten over de rest van de website. Daarnaast heeft de de Winkelmanager ook WordPress redacteursrechten.

Klant (Customer)

Wanneer iemand een bestelling plaatst in je WooCommerce webshop en een account aanmaakt, krijgt deze gebruiker de Klant rol. Deze rol is vergelijkbaar met de Abonnee rol en heeft alleen leesrechten, maar heeft wel de mogelijkheid om zijn eigen klantgegevens te wijzigen en de orderhistorie van de betreffende gebruiker in te zien.

Met een WordPress Mulitsite beheer je meerdere WordPress website op 1 WordPress installatie. Eigenlijk simpel gezegd een netwerk van WordPress sites waarin iedere gebruiker zijn eigen website kan beheren.

Super Beheerder (Super Administrator)

De rol komt zoals gezegd alleen voor in WordPress Multisite omgevingen. De rol is eigenlijk identiek aan de Beheerder, met als grote verschil dat de Super Beheerder deze rechten heeft voor alle onderliggende websites.

Zijn er meer mogelijkheden om WordPress rechten in te stellen?

Hoewel WordPress standaard al in veel rollen voorziet, kan het natuurlijk zijn dat dit net niet is wat je zoekt. Om dit op te lossen zijn er verschillende plugins beschikbaar die het mogelijk maken om extra rollen en rechten per gebruiker in te stellen. Houd daarbij wel in het achterhoofd dat je bij voorkeur alleen een plugin gebruikt als je hem echt nodig hebt.

Voor het toekennen van extra rechten is er bijvoorbeeld de gratis plugin User Role Editor. Kijk voor meer informatie en mogelijkheden op de website van WordPress.


Heb je meer vragen, opmerkingen of toevoegingen op dit artikel? Schroom niet om hieronder te reageren óf neem contact met ons op. Wij staan voor je klaar!

  Comment Section

  0 reacties op “WordPress gebruikers, hun rollen en rechten

  Plaats een reactie


  *